2018 Crossfit Games - världens största konkurrans?

Världsomspännande träningskoncept för alla åldrar och kön

Den första tävlingen 2007 hade 70 deltagare och alla kunde delta. Sedan dess har deltagandet exploderat. Crossfit Games 2018 startade i februari med Crossfit Games Open, där i teorin alla kan delta. 5 veckor med olika WODs (Work of the Day). Men man bör vara vältränad för att kunna genomföra en sådan WOD. Totalt deltog 429 157 personer världen över och genomförde minst en övning. 245,046 personer deltog och avslutade alla 5 (6) övningar i kampen för att bli "den starkaste man eller kvinnan på jorden". 47,8% var kvinnor och nästan 1/3 var masters (35+). Med andra ord har detta blivit ett världsomspännande träningskoncept för alla åldrar och kön. Nivån på dem som når  Crossfit Regionals 2018 (720 fördelat på 9 regioner)  ligger på en helt annan nivå än de första åren. Till finalen på Crossfit Games 2018 i augusti i Madison, Wisconsin kommer bara 40 kvinnor och 40 män samt 30 lag. 

Övningar hålls hemliga tills strax före varje tävling. Vad man vet är att det alltid kommer att finnas en blandning av kondition/fitness, gymnastikövningar och tyngdlyftning /styrka. Inom konditionsövningarna har det vanligtvis varit Concept roddar, Assault Air Runner och Assault Air Bike eller hopprep. De gymnastiska övningar innehåller olika varianter av ringar, repklättring, "push-up", "muscle-up" ställningar, rygghev och "sit-ups" i GHD bänk, hopp på låda och utfall med hantlar, "burpees", ofta i kombination med andra styrkeövningar . Styrkedelen innehåller tyngdlyftutrustning med tillhörande övningar, kettlebells och det har blivit allt vanligare med alternativ av medicinbollar. Vanligast är slam balls.

Eftersom nivån har stigit har tävlingsvikterna gått samma väg. Exempelvis så används hantlar på 32kg (män) och 22,5 kg (kvinnor) på varje hand kombinerat med 50 fot utfall med en arm i luften.

De flesta övningar kan utföras av många. Viktnivån i Crossfit Games Regionals är för dom mest veltränade. 
När 429.157 skall bli til 2 det måste det vara så.